Hej vänner.
Nu har jag gjort en kortare sammanfattning av böckerna jag har läst under min graviditet. De två översta påminde en hel del om varandra, men jag tycker ändå att båda var läsvärda.
Att föda av Gudrun Abascal
Alla kvinnor har den kraft som behövs för att föda barn. Men vad händer i kroppen när du föder? Vilka känslor kan förlossningen väcka? Vad innebär förlossningssmärtan? Vad gör barnmorskan? Hur förbereder du dig?
Det här var den första boken jag läste av Gudrun Abascal som när boken skrevs var chefsbarnmorska på BB Stockholm (nu vårdchef på nyöppnade BB Sophia i Stockholm). Om man ska jämföra den här boken med hennes andra som jag också läst, Att möta förlossningssmärtan, så är den här mer övergripande. Man får lära sig om vad som händer i kroppen när det är dags, vad de olika faserna heter och vad ”de går ut på”, födandets historia, förlossningsställningar, att föda ett dött barn och så vidare. Här får man också läsa många olika förlossningsberättelser från olika perspektiv, mamman, partnern och barnmorskan – vilket jag tycker är intressant.
Nu var det ett tag sedan jag läste denna men vill minnas att jag tyckte den var bra. Det fanns inga förskönande texter utan det var rakt på sak. Det kommer att göra ont som fasen men det kommer att vara värt det. Du är inte ensam i det här och smärtan som du känner är en positiv och helt naturlig smärta. Den hjälpte mig helt klart att förstå hur en förlossning går till eller kan gå till.
Att möta förlossningssmärtan av Gudrun Abascal
De flesta som ska föda barn oroar sig för hur ont det ska göra och om det går att behålla lugnet och kontrollen när förlossningen väl sätter igång. Eller tappar man fattningen av smärtan? Hur gör man för att få en så bra upplevelse som möjligt när bebisen ska se dagens ljus för allra första gången?
Tillskillnad mot Att föda gav den här boken fler handfasta och konkreta tips på hur man bör tänka inför och under förlossningen. Man får en introduktion till olika smärtlindringsmetoder och vad det finns för negativa och positiva effekter med dem. Partnern får också många konkreta tips om hur den kan stödja kvinnan i den kommande smärtkarusellen. Något jag tycker var bra var att man får råd och tips på hur man skriver ett förlossningsbrev. Jag tänkte faktiskt knycka själva frågemallen rakt av när jag ska skriva ett eget.
Jag tycker helt klart boken är läsvärd och den fick mig att vakna till lite och förstå att det är bra att vara mentalt förberedd på vad som komma skall och att det är bra att ha en strategi.
Vänta barn
Vänta barn är en tid av spänning, glädje, förväntan och eftertanke, som ger livet nya dimensioner! Samtidigt är det många frågor som hopar sig och mycket information som behöver inhämtas. Här får ni svar på era frågor kring graviditet, förlossning och den första tiden med barnet.
Den här boken fick jag när jag skrev in mig på mvc i vecka 5 men jag tänkte att jag tar med den i det här inlägget ändå. Boken fokuserar till största delen på vad som händer under graviditeten – hur stort fostret är de olika veckorna, hur man bör äta, vad som händer på mvc-kontrollerna och så vidare. Det är ingen bok jag har tagit upp och bläddrat mer i efter att jag läste ut den men den gav en bra inblick i graviditetens olika skeden.
Vänta barn, Att föda och Att möta förlossningssmärtan.